neděle 8. dubna 2018

Ready Player One: Hra začíná (2018) - další zklamání knižního fanouška

Ahoj čtenáři,

když jsem viděla trailer na Ready Player One, začala jsem se trochu těšit, ale ještě víc bát. Když jsem četla nějaké recenze, začala jsem doufat, že by to mohlo být v pohodě. Shlédla jsem film a... jsem FAKT HODNĚ zklamaná. Je to ještě horší, než jsem se obávala. Pojďme se na to podívat.



Pokud jste Ready Player One nečetli, vřele vám doporučuji to udělat hned teď. A to samé měl někdo doporučit i tvůrcům filmu, protože to, co jsem viděla, mělo jen pramálo společného s tou skvělou knihou. Začneme třeba hlavními postavami... Nebo radši ne, nechci se hned ze začátku moc rozčílit. Úkoly v Honu, ty jsou přece důležité, ty budou věroh- Závod? Kde je Hrobka Hrůz? A co Halliday, ten není tak těžkej ne? No, ten docela ujde, ale je škoda, že scenáristé neumí ultimátního geeka vykreslit jinak, než jako fakt divnýho. Ono by jinak asi nebylo poznat, že je to geek.

Dám filmu ještě jednu šanci, popkulturní odkazy přece nejdou zkazit, v knize je jich opravdu hodně. Ve filmu taky, ale úplně jinejch a ve většině případů naprosto nesouvisejících s knihou. Částečně jsem měla pocit, že je film jedna velká reklama a z části mi přišlo, že to bylo vytvořeno stylem "nahážeme bez ladu a skladu všechno, co je divné a pravděpodobně geekovské, hlavně ať na to jdou rodinky s dětmi". Řeknu to ještě jednou, jsem FAKT HODNĚ ZKLAMANÁ. I v nejhorších představách jsem doufala, že film bude alespoň trochu poctou mojí oblíbené knížce, ale tohle byl výsměch. Výsměch a blbej tuctovej americkej blockbuster, kterej naprosto sral (pardon) na nějakou předlohu.

P.S.: Jenom se modlím, aby ty Twisted sister co tam hrajou nebyli odkaz na to, že by se měla zfilmovat i Armada. Prosím, nedělejte to.

6 komentářů:

  1. Já knížku nečetla, film se mi líbil, i když sem čekala daleko víc popkulturních odkazů, protože jsem slyšela, že kniha jimi přetéká. Co mě fakt potěšilo byla narážka na Holy hand granade od Monty Pythonů a Osvícení. Třeba změním názor až se ke knížce konečně dokopu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem názory, že lidé, kteří knížku nečetli měli z filmu větší potěšení. Já většinu času zdevastovaně kroutila hlavou :D

      Vymazat
  2. Já mám tuhle knížku už nějakou dobu rozečtenou. Tak teď nevím, jestli se k ní vrátit hned nebo až po filmu :D

    OdpovědětVymazat
  3. No, ze to bude uplne jinak nez kniha, se dalo cekat uz z traileru. Film byl celkem fajn, clovek se musi odprostit od knihy. Bavila jsem se o tom s kamaradem(filmovy nadsenec) a celkem dost veci mi osvetlil( taky jsem si nejdriv desne stezovala)...predne Spielberg se na vsem s Clinem domluvil. Cline udajne byl i rad, ze to neni presne podle knihy, ze fanousci budou mit nejaka prekvapeni(a nebudem si nic nalhavat, knizka zrovna dvakrat akcni neni a filmu by to dost uskodilo). Dale spousta narazek na filmy, hudbu a podobne z knihy...film by stal majlant, nez by zaplatili vsechna prava. A pak taky domluva na vyskrtnuti narazek na filmy prave od Spielberga...nechtel, aby v tom lidi videli, ze si v tom dela reklamu sam sobe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to na jednu stranu chápu, ale tak si nemají vybírat takovouhle knihu a nebo to nemají dělat s cílem udělat akčňák. Což je, myslím si, ten hlavní problém. Proč další akčňák, neni jich už dost? Myslím si, že většinu fanoušků knihy to štve a že chtěli překvapení pro ně? To měli radši natočit něco jinýho, co se třeba RPO inspirovalo. Protože on to ve finále je téměř úplně jinej film :)

      Vymazat