neděle 11. února 2018

Nantucket (2018) - Kdo uloví Bílou Velrybu?

Ahoy!

Knihu Moby-Dick od Hermana Melvilla zná asi každý, příběh pátrání po něčem nedosažitelném, což nakonec způsobí záhubu téměř celé lodi. Ale co se stalo s Ismaelem poté, co ho zachránila loď Rachel, ptáte se? I kdybyste se neptali, díky hře příhodně pojmenované Nantucket, si to můžete zažít.




Nantucket vyšla v půlce ledna tohoto roku pod vydavatelem Fish Eagle. Vývojářské studio Picaresque na ní začalo pracovat v roce 2014 a v červnu roku 2015 s ní vyrukovalo na Stream Greenlight a o vývoji pravidelně informovali na svých stránkách. Několikrát během vývoje byli nuceni posunout předpokládané datum vydání až hru nakonec vydali více než dva roky po prvně předpokládaném datu. Což je, v dnešní době, relativně krátké zpoždění. Pojďme se podívat na to, jestli se ty dva roky navíc vyplatily.




Kapitán Ishmael se po několika letech vrací do Nantucket aby se znovu pokusil ulovit Moby-Dicka. Do začátku dostanete jednu malou, prohnilou šalupu a trochu zlata. V hospodě si najmete pár zvyšných námořníků, nakoupíte zásoby a už vám nic nebrání přijmout v novinách první úkol. 

Abyste vůbec měli proti legendární velrybě alespoň mizivou šanci, potřebujete si hodně zlepšit své kapitánské schopnosti, takže vyražte objevovat nová loviště, pátrejte po ztracených lodích nebo pomozte někomu převézt zásoby do jednoho z dalších přístavů. Cestou si občas zalovte nějakou menší kořist, ale bacha na piráty, pro ty jste menší kořist právě vy. Pomalu, po pár zlaťákách šetřete na novou loď, více posádky a na lepší vybavení, jinak s vámi každá větší velryba naprosto zamete.



Takhle zní Nantucket až suše a nudně, ale byla by škoda tuto hru hned odsoudit. Poklidné zaoceánské plavby, které si posádka krátí zpěvem známých námořnických odrhovaček, střídají nervy drásající karetní souboje. Boj je závislý čistě na náhodě, jelikož o schopnosti, kterou můžete použít, rozhoduje hod kostkou. Není proto výjimkou, že vám pomře celá posádka prostě proto, že kostka ne a ne padnout správně. V takových chvílích došlo čas od času i na rage quit. Během plavby, se, kromě zpěvu, může přihodit jedna z náhodných událostí, třeba nachytáte svojí posádku, jak si spolu užívají - přidáte se, nebo nenápadně vymizíte? Vaše rozhodnutí mohou mít různé následky. Nebo jeden z námořníků vyzná lásku přímo vám, budete muset roztínat spory a učit své svěřence námořnickému řemeslu. Budete silný kapitán s otevřenou myslí a nezměrnými zkušenostmi? Nebo se stanete zapšklým neschopným kapitánem? To už je na vás.



Nantucket bych zařadila spíše do oddechových strategií, ačkoliv, jak už jsem říkala, boje zvládnou vystřelit tepovou frekvenci pořádně vysoko. Jinak je ale hra celkem rozvleklá a než si našetříte na první lepší loď, zešedivíte. Upřímně se přiznám, že jsem jí nedohrála. Ani za těch několik desítek hodin jsem se nijak daleko nedostala a jakýkoliv posun v příběhu zabral tak neskutečně dlouhou dobu. Nakonec se i náhodné události začnou dost opakovat a lov je také skoro pořád stejný. Je to škoda, asi jsem čekala trochu víc, ale občas se vrátím abych si ulovila pár velryb a objevila nějaký ten poklad, protože zážitek ze hry je tak jako tak magický.

A co vy? Pomůžete dotáhnout nejslavnější pomstu v dějinách do konce?


Žádné komentáře:

Okomentovat