středa 10. ledna 2018

Assassin's Creed 2: Renesance - Oliver Bowden //reupload

Ahoj čtenáři,

dnes se spolu vypravíme do slunné renesanční Itálie spolu s 2. dílem série Assassin's Creed - Renesance. Předem upozorňuji, že knihy této série recenzuji podle časové posloupnosti.



Jak už jsem propálila na začátku, odehrává se tento díl v Itálii 15. století a hlavním hrdinou je mladý a nerozvážný Ezio d'Auditore, mezi jehož největší zájmy patří rvačky, chlast a ženské. My se s ním potkáváme uprostřed jedné takové pouliční šarvátky mezi ním a jeho nepřítelem Vierim de' Pazzi (každý se svojí partou, samozřejmě). Jde o rodinnou čest a proto je pro Ezia vysvobozením, když se do rvačky připlete jeho starší bratr Frederico a zachrání je od potupné nakládačky. Po tomto hořko-sladkém vítězství se vydají společně na cestu domů přes hospodu a florentské střechy. Postupně se seznamujeme s členy Eziovy rodiny a zjišťujeme, jak silné city k nim náš hrdina chová. Jeho respekt ke všemi uznávanému otci, oddanost matce, starost o sestru či čistou lásku k jeho malému bráškovi Petruccimu cítíme ze stránek knihy s ním. 

O to větší ranou pro Ezia, a vlastně i nás, je, když jednoho dne při návratu domů od své dívky nalezne dům převrácený vzhůru nohama a svoji matku a sestru v slzách. Jeho otec a bratři byli odvedeni a obviněni ze zrady a i přes Eziovu veškerou snahu je o několik dní později pověsí. Nás hrdina si v tu chvíli uvědomí, že nemůže věřit nikomu kromě sebe. V ten samý okamžik se hluboko v jeho nitru probudí nejen touha po pomstě, ale i prastaré duševní dědictví Asasínů. Spolu s matkou a sestrou se odeberou do Monteriggioni za strýčkem Mariem, který se postará o bezpečí žen a zároveň začne cvičit Ezia nejen v boji, ale i po duševní stránce. Po několika měsících a vyhrané bitvě po boku svého strýce, se Ezio vydá na krvavou cestu pomsty Templářům, kteří nechali zavraždit velkou část jeho milované rodiny. Na tuto část cesty se s Eziem vydejte už sami.


Hned zkraje musím říct, že kniha je, až na pár detailů ohledně jmen a kousků vybavení, téměř totožná s hrou, což by mohlo někoho odradit. Ne však mně, já jsem tím nadšena už proto, že tento díl hry jsem hrála nejvíce. Díky tomu poznávám v lecčem různé herní mechaniky a zároveň se mi v hlavě vybavují nádherné scenérie (ti z vás, kdo to nehráli, nechť se alespoň pokochají na obrázcích zde v recenzi). Příběh je velice poutavý a díky pohledu z 1. osoby vás kniha do sebe vtáhne, ani nemrknete. 



Série Assassin's Creed je známá tím, že její hry jsou jako trochu poupravená procházka historií a i v této knize budete mít možnost potkat několik historických osobností, jako například mladého Leonarda da Vinci či filozofa Niccola Machiavelli. Zároveň se s naším hrdinou podíváme nejen do Florencie, ale procestujeme téměř celé Toskánsko a navštívíme i Benátky. Jedním z důvodů, proč mám hru i knihu tak ráda, je nádherné okolí, které je v knize vykresleno opravdu přesvědčivě.

Knihu bych doporučila převážně svým vrstevníkům, i když věřím, že zaujme i někoho staršího. Pokud jste hráli hru, knihu mít musíte(!) a pokud ne... Tak platí to samé :)

To je pro dnešek vše a já se těším na shledanou u další recenze :)

* Obrázky ze hry jsou plně ve vlastnictví firmy Ubisoft. Zdroj: https://www.ubisoft.com/en-US/game/assassins-creed-2

Žádné komentáře:

Okomentovat