středa 10. ledna 2018

Nekromant Johannes Cabal - Jonathan L. Howard //reupload

Ahoj čtenáři, 

pojďte blíž, pojďte blíž! Dnes máte jedinečnou možnost ulovit duši! Pojďte blíž, pojďte blíž! Podíváme se spolu do pekla a zpět! To vše zažijete s naším karnevalem! A také s knihou Nekromant od Jonathana L. Howarda, kterou vám dnes představím.



Ale popořadě, ke všemu se dostaneme. Johannese Cabala potkáváme na cestě peklem. Chce mluvit se samotným Luciferem, kterému upsal svojí duší výměnou za vědění nekromancie. Což o to, dostal co chtěl, ale až mnohem později zjistil, že kvůli absenci vlastní duše mu nevycházejí experimenty. Proto navrhne Ďáblovi sázku a on jako milovník hazardu vymyslí opravdu vypečenou lahůdku - sto duší za tu Johannesovu se lhůtou splatnosti jeden rok. Aby měl nekromant alespoň nějakou šanci, dostane spolu s rozpočtem Ďábelské moci i Karneval Sváru.

Spolu s mizernou starou mapou ho Peklo vyplivne na Pustých planinách (které se pusté nejmenují jen tak) a než se stihne pořádně rozkoukat, už narazí na bandity. Lupiči nejsou zrovna přemýšliví a Johannesovi trvá jen chvilku, než si z nich udělá své první nemrtvé pomocníky. Ani po smrti nejsou jejich mozkovny příliš k užitku a i když se Nekromantovi podaří zanedlouho vlak s jeho půjčeným Karnevalem objevit, neví si s ním příliš rady. Nehledě na to, že sám jako introvert a zádumčivý typ ani pořádně neví, jak by měl takový karneval vypadat! Rozhodne se přibrat do party i svého bratra Horsta, který je, jen tak mimochodem, upír, ale jinak je to nadmíru charismatický a milý "člověk". Po pár nedorozumění a počátečních neshodách nakonec mašinu i celý karneval uvedou do pohybu a mohou se vydat na svojí veselou-neveselou štaci, která vám, čtenáři, zaručeně ukradne duši stejně jako stovce svých návštěvníků. Nebo ne?

Už od první stránky je kniha nabitá humorem. Je ho tak moc a je tak černý, že by to až mohlo být místy nevhodné. Procházíte s hrdinou peklem a pomalu odpadávajícími končetinami jeho výtvorů a u toho se smějete tak, že je div, že se nerozpadnete sami. Kniha je čtivá a já ji i přes jejích téměř 400 stran přečetla za jediný den. Jedinou výtku mám vůči korektuře, protože jsem si všimla až příliš mnoha překlepů a chybějící interpunkce. Vlastním první vydání, takže je možné, že chyby už byly opraveny (pokud ano, je to jedině dobře). Moc se mi líbí názvy kapitol, kde se dozvíte co můžete očekávat v další kapitole, ale ono se to stejně vyvrbí naprosto nečekaně, tomu věřte.


Knihu bych doporučila ke čtení někomu, kdo se chce opravdu zasmát a zároveň má rád temnější atmosféru například filmů od Tima Burtona. Musím přiznat, že jsem nikdy nečetla takto originálně zpracovanou verzi faustovské legendy.

Tím pro dnešek končím a nashle zase příště :)

4 komentáře:

  1. Úžasná recenze!!
    Na knihu jsi mě hodně navnadila :)
    Děkuju :)
    http://bilbovy-knihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Je super, opravdu oddychové čtění (i když břicho pak bolí pomalu jak z posilovny :D)

      Vymazat
  2. O autorovi a knihe počujem prvýkrát, ale po tvojom článku ma teda veľmi zaujala! Píšem si na to read list :))

    OdpovědětVymazat