sobota 13. ledna 2018

Bounty Train (2017) hra zamazaná uhlím, smrdící kouřem a střelným prachem

Ahoj čtenáři,

dnes vám představím hru, díky které si prožijete americkou občanskou válku na zádech železného oře. Jak už jste asi z nadpisu uhádli, jedná se o hru Bounty Train od vývojářů Corbie Games, která vyšla 16. května minulého roku pod křídly vydavatelství Daedalic Entertainment. To má na svědomí například sérii Deponia, The Franz Kafka Videogame či Machinarium (které si ale lokálně v tuzemsku vydalo samo studio Amanita Design). Dalo se proto očekávat, že Bounty Train bude velice chytlavá a kvalitní záležitost a alespoň za mě, tato očekávání naplnila.



Píše se první polovina 19. století a v Portlandu na mě čeká lokomotiva s jedním nuzným vagonem a na perónu postává právník mého otce. Nedávno zesnulého, za podivných okolností a s rivalem, kterému se jeho smrt náramně hodila. Abych zabránila jeho nekalým úmyslům, vypudit Indiány kvůli stavbě železnice, musím získat nadpoloviční většinu akcií naší (kdysi) rodinné firmy National Pacific Railroad Company. Milý pan právník mi poradil, že bych měla začít se svými sourozenci, o kterých ale bohužel, světe div se, nemá žádné informace, takže si je musím najít sama. Ze začátku je příběh, logicky, docela nahuštěný, ale zanedlouho, když máte odemčeno několik cest a měst, příběhová pressure trochu ustoupí a vy tak máte čas na ponoření se do atmosféry rané Ameriky. Rozhodně se ale vyplatí si prvních pár příběhových úkolů odehrát, než začnete plnit vedlejší mise a zásobovat města. Nejenom, že si do začátku vyděláte nějaký ten drobák, ale zároveň si i odemknete některé z cest a vybudujete si v počátečních městech kladnou pověst, díky čemuž budete dostávat lukrativnější zakázky a úkoly. Také není na škodu, si v každém navštíveném městě předplatit noviny, abyste měli vždy přehled o aktuálních tržních cenách. Pozor, pokud se někdy dostanete do úzkých s penězi, budete si je muset přeplatit všechny po jednom znova.



Během mých dalekých výprav mezi Severem a Jihem sleduji počátky americké občanské války, zásobuji města tabákem, zbraněmi či alkoholem, kolikrát tajně, pod rouškou tmy, jelikož zrovna ve městě kam potřebuji, platí ta či ona prohibice. Setkávám se s Abrahamem Lincolnem a odvezu ho, spolu s nákladem oceli, do Washingtonu, cestou z Atlanty do Knoxvillu se, jen tak mimochodem, zúčastním Velké lokomotivní honičky a cestou zpět pomůžu Samuelu Coltovi dopravit jeho revolver Generálu Leeovi. Můžu být hodná samaritánka, pomáhat spravovat lokomotivy a nabírat zbloudilé pocestné na cestě mezi městy nebo se můžu přidat k jedné ze stran a pomáhat hlavně těm. A nebo taky můžu být jedna proti všem, pašovat zboží, přepadat tábory u cest a civilisty, prostě bandita. 



A tím se dostáváme k tomu nejakčnějšímu ve hře - řízení vlaku při honičkách. Já přikládám jako divá a páčkami reguluji rychlost, zatímco můj věrný společník/ věrní společníci (záleží na vás a vašem vlaku jestli uvezete armádu ;)) odstřelují jednotlivé protivníky ze sedel a za barelama. Problém nastává, když je napadne dát vám do cesty zátaras a naskáčou vám do vlaku. Pak hoří zboží, létají zuby a vnitřnosti, to podle zbraně kterou zrovna máte a poklidná manažerská adventura se mění v krvavý strategický boj o život. Každá z postav má své schopnosti a je vhodné jim uzpůsobit jak jejich vybavení tak úkoly při samotném boji, po kterém je samozřejmě musíte vyléčit - buď je dovezete do nejbližší nemocnice, koupíte si lékařský vůz a nebo si najdete společníka doktora.



Možností je hodně, herní doba dlouhá - vlastně, jak se to vezme. Kampaň samotná skončí po dohrání příběhu, ve hře je ale i možnost volné hry, která vás nechá dělat co je libo dlouhé hodiny a náhodně vám do cesty předhazuje úkoly podobné těm příběhovým. Tam už vás nic netlačí a pokud si chcete vybudovat vlakové impérium jednoho vlaku, můžete. A nebo taky zkrachujete a nebudete mít ani na uhlí na cestu domů.



Bounty Train si půjčuje mechaniky rovnou od několika herních žánrů a dle mého názoru jim to funguje naprosto skvěle. Myslím, že se k ní budu často vracet, když si budu chtít odpočinout a nadýchat se atmosféry toho pravého Divokého Západu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat