středa 10. ledna 2018

Zaklínač a jeho svět - průvodce (nejen) herním světem (2. část) //reupload

Ahoj čtenáři,

dnes vám přináším slíbený druhý díl recenze knihy Zaklínač a jeho svět – průvodce (nejen) herním světem. Ukážu vám zbylé dvě kapitoly a nějaké bonusové fotky ilustrací.




(část 1. zde)


Stvůry severních království
Tuto kapitolu nepíše nikdo jiný, než sám Geralt z Rivie. Je to samozřejmé, když je to odborník na slovo vzatý, že. Se svojí typickou kousavostí poučuje i vyvrací různé mýty se stvůrami spojené. Popisuje jednotlivé druhy zvlášť, podle toho do kterých tříd patří. V sekci Nekrofágů se například dozvíme o Vodnici, která se trochu vyhýbá klasifikaci nekrofágů tím, že své oběti i aktivně loví a neomezuje se pouze na vyhrabané ostatky.



Naproti tomu lidový příběh, zachycený na kousku pergamenu, nám poskytuje náhled do mysli prostých lidí. Zde můžeme vidět, jak se podle lidových pověr stávají Vodnice z Nymf.



Třída spektrálních manifestací nám objasňuje Přízraky, Přeludy či Polednice. Vše opět doplněno ilustracemi ze kterých běhá mráz po zádech. Jak sami vidíte, tato ilustrace je doplněna další lidskou moudrostí o Přízracích od Falca, sedláka z Bahnic.



Dále se dozvíme o vzniku Hybridních stvůr jako jsou Gryfové či Harpyje, o kletbách a jejich důsledcích pro třídu Zatracených (Vlkodlaci, Potracenky či Strigy), o anatomii a dělení Draků či extrémní nebezpečnosti třídy Hmyzovitých stvůr.



Geralt neopomíná ani Magická stvoření a konstrukty, jako jsou například Golemové či Géniové, ani stvůry Zlobrovité, jako jsou Nekkeři či Trolové. Zvláštní kategorii pak tvoří Relikty, což jsou stvoření většinou vzácná a mající prastarý původ. Jedním z takových je i Lešij – inteligentní a úskočný menič podoby. (Ilustrace nebude, měli byste noční můry :)



Příběh Geralta z Rivie
Tato kapitola nemohla být napsána nikým jiným než Marigoldem.. Ačkoliv je Marigold oproti Geraltovi mladičký (když Geralt trénoval na Kaer Morhen, Marigoldovo pradědeček se, prý, právě narodil) jsou bezesporu nejlepšími přáteli.

Jak Marigold uvádí na začátku kapitoly, seznámili se na slavnostech v Guletě. On už samozřejmě Geralta znal z pověstí které kolovaly zemí – jedny ho oslavovaly jako hrdinu, druhé ho hanily na základě jedné nechvalně známé události po které si nese přízvisko řezník z Blavikenu. Marigold se nezalekl a velmi brzy se spřátelili. Velice brzo přijde samozřejmě řeč i na Zaklínačovu největší lásku, Yennefer (o té největší lásce bych se i hádala..).




Popisuje začátek jejich společného života i další události v jejich vztahu (bohužel nemůžu být moc konkrétní, nechci vyzradit děj románů). Marigold dále vypráví o Geraltovo spojení s Cintrou a její princeznou, která se stane další výraznou linií jak ve hře (Zaklínač 3) tak i v románech. Ilustrace níže zobrazuje Divoký hon – jednoho ze strašáků mladičké Ciri.



Ačkoliv hledání a ochrana Ciri zabírá Geraltovi mnoho času, musí si také nějak vydělávat a žít. Od Marigolda se dozvídáme o některých jeho hrdinských činech (ze zaklínačova pohledu je to jenom samozřejmě rutinní práce) i o jeho výjimečných prohrách.



Díky Marigoldovu detailnímu zachycení životních událostí a občasnému básnickému popisu krajin máte pocit, jakoby vás kniha vtahovala a nechtěla pustit. Každá ilustrace (znovu vyzdvihuji!) nás nutí cítit to samé co náš hrdina. Na obrázku níže lze vidět boj Geralta se sirénami.



Na konci knihy se vyskytuje oddíl o 3. díle hry Zaklínač. Varují před spoilery a proto ani já nebudu tuto část recenzovat.

Závěr

Jako veliký fanoušek celé série Zaklínač nemohu než jásat. Při každém listování mám chuť se vrátit do toho světa, ať už formou hry či znovu přečtením románů. Jelikož jsou věci v příbězích chvílemi trochu zamotané, může tato kniha pomoct se zorientovat. Opět a znovu vyzdvihnu ilustrace a obrázky, protože je radost se na ně dívat. Klidně i několik minut. Moc se mi líbí psaní jednotlivých kapitol někým jiným – ještě více to vtahuje do děje a měla jsem pocit, jako kdyby mne poučovali opravdu ti, co to psali.

Doufám, že jste si moji první recenzi užili a pro potěchu oka ještě pár obrázků.



 

Ahoj u další recenze.

Žádné komentáře:

Okomentovat