úterý 9. ledna 2018

Klíče od Království: pan Pondělí - Garth Nix //reupload

Ahoj čtenáři,

dnes se podíváme na 1. díl série Klíče od Království – pan Pondělí. Autorem je Garth Nix, který už nějakou tu sériovku má za sebou a tahle vypadá slibně. Pojďme tedy na ní.


Náš hrdina, Artur Penhaligon, se před pár dny přistěhoval s rodiči do nového města. My se s ním setkáváme během prvního dne na nové škole a nevede se mu zrovna nejlépe. Hned při první hodině tělocviku dostane astmatický záchvat, po kterém skončí v nemocnici.

Ve chvíli, kdy je na pokraji vědomí, ho navštíví pan Pondělí. Vtiskne mu do ruky ručičku z hodin, ale okamžitě požaduje její vrácení. Díky náhodě ale pan Pondělí i se svým sluhou zmizí a Arturovi ručička zůstane. Během pár dní si všimne, že ho sleduje několik postav s psími obličeji a zároveň v jeho městě vypukla epidemie nějaké divné spací chřipky. Jo a taky velký, divně poskládaný dům, který vidí pouze Artur. A přesně do něj se musí vydat, pokud chce najít lék.


Musím říci, že kniha vyžaduje spoustu fantasie, protože jinak je zážitek o notný kus menší. Dům je totiž dílem Architektky a je postaven na Ničem. Architektka ale již před nějakou dobou odešla a zanechala svoji Vůli. Jak to tak ale bývá, moc vládnout nad Domem chtělo spoustu lidí a je z toho kardinální prů**r. Celé to samozřejmě připomíná vesmír a Boha, ale je to tak příjemně zabalené v příběhu, že to ani není důležité.


Od Gartha Nice jsem četla sériovku Sedmou Věž a doufám, že si tato sériovka, stejně jako Sedmá Věž, udrží kvalitu prvního dílu. Upřímně se totiž nemohu dočkat pokračování.

To by bylo asi vše a nashle příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat