úterý 9. ledna 2018

Fangirl - Rainbow Rowell //reupload

Ahoj čtenáři,

dnes vám představím knihu, od které jsem čekala až moc, ale i přesto jsem dostala hodně a nebyla ani tak moc zklamaná.


Naše hrdinka, Cather, a její identické dvojče Wren, byly vždy nerozlučné a často brané jako jedna osoba. Přesto jsou mezi nimi rozdíly a to nejen vzhledové, ale hlavně povahové. Wren je přátelský extrovert, který chce zažít něco nového a Cath je typická "tumblračka", která většinu svého času tráví u počítače a většina jejích přátel je tamtéž. Obě se právě chystají na vysokou školu a Wren se rozhodla osamostatnit a vybrala si bydlet s neznámou spolubydlící. Cath teď nedobrovolně musí podstoupit to samé.

Začátky jsou pro ni opravdu těžké. Její spolubydlící Reagan ji ignoruje a Levi, kluk co je pořád v blízkosti Reagan je prostě pořád poblíž. Cath také trpí sociální fóbií a často je pro ni problém dojít na hodinu a když na ní sestra najednou nemá pro všechny zážitky čas, uchyluje se často ke psani. Na internetu je Cath totiž celebrita, píše jednu z největších fanfikcí ke knihám Simona Snowa (něco jako Harry Potter u nás) a její příběh se začíná blížit k epickému finále. Jak se ale na vysoké stává, najednou začne být práce nad hlavu a také Cathiina rodina na ni tlačí, aby se socializovala. Zvládne Cath všechny překážky které před ní vysoká škola postaví a najde si čas jak na nové přátele, studium a psaní?


Jak jsem řekla už na začátku, od knihy jsem čekala hrozně moc. Na sociální síti tumblr.com ji totiž milovali a já po přečtení zjistila proč. Na této stránce se často sdružují velice uvědomělí lidé, kteří ale dle svých slov často trpí různými sociálními poruchami a psychickými nemocemi. Je těžké to vysvětlit, pokud nemáte alespoň povědomí o této stránce. Každopádně trochu uťápnutá dívka se sociální fobií, která je postavena do nové a nepříjemné situace a utíká do světa fanfikce je ta pravá hrdinka a když přihodíme špetku genderové a politické korektnosti plus nějakou tu lásku, dostaneme knihu Fangirl.

Určitě bych knihu doporučila jako oddychové čtení nebo v anglickém jazyce pro lehčí procvičující četbu. Myslím, že kdybych od ní nečekala příliš mnoho, určitě bych nebyla zklamaná. Ideální pro dívky středoškolského a vysokoškolského věku.

To by bylo pro dnešek vše a příště zase nashle :)

2 komentáře:

  1. Ahoj Andy, tuhle knížku už mam na nočním stolku asi půl roku a zatím jsem se k ní nedostala. Po tomhle tvém článku se do ní ale pustím. Hned dneska. Slibuju (si). ;-)
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně až zítra, dneska ještě mrkni na knížku Ready player one. Myslím, že by se ti mohla taky líbit :)

      Vymazat