úterý 9. ledna 2018

Erebos - Ursula Poznanski //reupload

Ahoj čtenáři,

dnes se spolu podíváme do opojných sítí RPG her s téměř dokonalou AI. Stejně jako stejnojmenná hra vás i tato kniha doslova pohltí.



Naším hrdinou je Nick, student jedné z mnoha Londýnských středních škol. Doposud bylo vše v jeho životě v pořádku, měl kamarády, hrál basketbal a byl platonicky zamilovaný do své spolužačky Emily. Jeho kamarád se ale začne chovat podivně. Vynechává tréninky, nezvedá telefony a podlézá lidem, se kterými se dřív nebavil. Podobně divně se chovají postupně další a další spolužáci a zároveň se mezi nimi šíří podivné CD, o kterém všichni zarytě mlčí.

I Nick se dočká a stříbrný kotouč se i jemu dostane do ruky. S překvapením zjišťuje, že je to jen hra a po nekonečně dlouhé instalaci se ocitne ve fantasy světě, Erebosu. Zde platí pouze 4 pravidla.



Náš hrdina se samozřejmě nezalekne (je to jen hra, ne?) a vydá se do bezútěšných temných hvozdů, ve kterých se objevil. Hra zprvu vypadá jako každá jiná a Nick se zanedlouho přimotá do souboje s vodními nymfami. Už to pro něj začíná vypadat bledě, ale zjeví se Posel a nabídne mu, že ho za menší protislužbu nejen uzdraví, ale zároveň mu i zvýší level. Nicka trochu zarazí, že Posel žádá službu přímo po něm, ne po Sariusovi, jeho herní postavě a navíc v reálném světě. Nesplnění by však znamenalo definitivní konec hry a proto se Nick vydá pro zvláštní krabici na druhý konec Londýna, aby ji na opačném konci města zase ukryl. I přes to, že mu v hlavě začíná vrtat červík pochybností, hraje Nick dál a do sítí hry tak zabředá čím dál víc - stejně jako většina jeho spolužáků.

Díky jejich podivnému chování a zameškaným hodinám všech hráčů se o CD začne zajímat i vedení školy. Mají podporu zbytku spolužáků, kteří mají samozřejmě o své kamarády strach. Začnou se jim ale dít podivné nehody a zasahují hlavně ty, kdo se proti hře pokoušeli jakkoliv postavit. Když podobná nehoda postihne i jeho tehdy nejlepšího kamaráda, začne v Nickově hlavě konečně pištět varovný alarm. Rozhodne se odkrýt všechna tajemství hry a zastavit šílenosti, co se kolem něj začaly dít. Ani s Emily po boku to ale nebude žádná sranda, protože Erebos tě sleduje a ví o každém tvém kroku.

U této knihy mi bylo jasné, že mne chytne už ve chvíli, kdy na mě zamrkala při rovnání knih. A zase můj čtenářský čmuch nezklamal - kniha je super! Stejně jako u Ready player one jsem se nechala nalákat herní tématikou a následně uhranout příběhem a detaily. Kniha se četla sama a mne nezbývalo, než si napětím hryzat nehty (obrazně). Jako hráčku mne velice oslovila myšlenka samostatně myslící a učící se AI a jako čtenářka jsem si užívala až chvílemi příliš reálné dobrodružství hlavního hrdiny. Nesmím taky zapomenout na myšlenkové pochody a pocity hlavního hrdiny, který uvažuje velice racionálně a autorce se podařilo zachytit vše, co by mohlo běhat hlavou dospívajícímu chlapci (asi, přeci jen, klukům do hlavy nevidím :D).

Knihu bych určitě doporučila fanouškům knihy Ready player one a vlastně komukoliv, koho herní tématika alespoň trochu oslovuje.

To by bylo pro dnešek téměř vše. Jen bych vám, milí čtenáři ráda oznámila, že přes prázdniny budou vycházet jen jednou za dva týdny. Chci hlavně číst a psát si články do šuplíku na nadcházející školní rok, abych mohla zase vydávat pravidelně a často. Užívejte si prázdnin s knížkou a zase příště nashle :)

4 komentáře:

  1. Erebos byl moc fajn, nic jsem od něj nečekala, ale příjemně překvapil :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle knížka by nemusela být vůbec špatná! Asi si ji někdy v budoucnu přečtu :)

    http://mybookishimagination.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě do ní jdi :) Než se dostane z Levnejch zase do normálních knihkupectví jako to bylo u Ready player one :D

      Vymazat