pondělí 22. ledna 2018

Gorogoa (2017), krátká hříčka, nad kterou budete ještě dlouho přemýšlet.

Neobvykle pojatá a velice krásně umělecky zpracovaná puzzle-game, to je Gorogoa. Hra, kterou má na svědomí nezávislé studio Buried Signal (pod vydavatelem Annapurna Interactive), vyšla 14. prosince a přestože je hra jen velmi krátkou záležitostí, určitě stojí za pozornost. Pojďme si ji trochu představit a hlavně, ukázat.



Příběh je jednoduchým hledáním barevných symbolů s postavou malého chlapce. Co ale dělá hru jedinečnou, je forma zpracování. Vše se odehrává na maximálně 4 čtvercích, kde postupně odhalujete další části příběhu přesuny a kombinacemi obrazů. Nikdy bych nevěřila, kolik možných realit se dá najít na jednom obraze. Principy jsou jednoduché, hru ovládáte myší a hádanky řešíte různým rozdělováním a kombinacemi obrazů či vytvářením průchodů, přičemž některé hádanky dají, i přes svoji jednoduchost, pěkně zabrat.



Jak už jsem řekla, hra je záležitostí na několik málo hodin, ale ještě dalších pár hodin budete přemýšlet o tom, co se vám hra snažila sdělit. Zanechá ve vás dojem nejen svou myšlenkou, ale hlavně uměleckým stylem výtvarníka Jasona Robertsona, což můžete vidět na screenshotech v tomto článku. Určitě ale doporučuji si hru zahrát, protože ta nejkrásnější díla a nejzáludnější hádanky jsem vám nechala k objevování.



 Tak co, nalákala jsem vás? Dejte mi vědět a zase příště nashle.

2 komentáře:

  1. To vypadá zaujímavě! Předpokládám, že je to na PC? Btw. máš tématicky naprosto boží blog (fellow gamer here!:D), jen mi hrozně bije do očí ta radioaktivní zelená, ale to může být subjektivní. Piš dál, chci číst dál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jojo, na PC, mají to na GOGu :) Mě se ta zelená hrozně hodila k tej auroře na pozadí a děsně se mi to zalíbilo :D Právě teď připravuju Rusty Lakes a Nantucket z her, tak se určitě těš :)

      Vymazat