úterý 9. ledna 2018

Mágové - Lev Grossman //reupload

Ahoj čtenáři,

teď se přiznejte, kdo z vás chtěl mít někdy magickou moc nebo možnost cestovat mezi světy? Všichni? Já jsem si to myslela. Pojďme se proto spolu podívat na knihu, kde to je, alespoň zprostředkovaně, možné.



Náš hrdina Quentin je obyčejný kluk z Brooklynu, který se očividně topí v depresi. Je platonicky zamilovaný do své nejlepší kamarádky, která je zároveň, ke Quentinovo smůle, přítelkyní jeho nejlepšího kámoše. My se s nimi seznamujeme v okamžiku, kdy je čeká velice důležitý pohovor na Princeton. Postaršího muže naleznou mrtvého (přirozené úmrtí, prý měli jen smůlu) a (velice pohledná) záchranářka jim vtiskne do ruky na první pohled obyčejné obálky. Quentin si ji cestou domů otevírá a díky bezútěšnému počasí a jeho vlastní nešikovnosti mu část obsahu odlétne mezi domy do křoví. Něco však za domem upoutá jeho pozornost a jeho překvapení je opravdu veliké, když se místo na zadním dvorku ocitne na rozlehlých pozemcích, kde panuje léto a sucho.

Jeho první myšlenky se stáčí k Fiorii - pohádkové zemi, která nápadně připomíná naší Narnii. Knižní série o dobrodružných výpravách sourozenců Chatwinových do Fiorie je Quentinovou oblíbenou. Jak ale záhy zjišťuje, ocitl se v Brakebills, neméně kouzelném místě, o čemž ale on nemá zatím tušení. Právě v tu chvíli je očekáván při přijímacím testu a po jeho úspěšném absolvování zjišťuje, že se právě stal studentem magie na kouzelnické škole (tímto zdravím Harryho a Bradavice). Musí se rozhodnout, jestli spálí mosty za přáteli a rodinou v Brooklynu a on se rozhoduje velice rychle přičemž svým rodičům namluví (s pomocí trochy kouzel), že se rozhodl odejít na soukromou univerzitu.

Quentinovi se splnil sen a brzy se spřátelí i s několika svými spolužáky. Semestr utíká spolu se stohy učebnic plnými teorie kouzel a Quentin je díky svému nadání brzy přesunut do vyššího ročníku spolu s Alicí, nenápadnou dívkou z jeho třídy. Oba jsou zaměřeni na fyzikální magii a díky tomu se stávají přáteli Eliota a jeho party z vyššího ročníku. Nyní by se hodilo poznamenat, že kniha je rozdělena do čtyř částí a první část je věnována čistě Quentinovu studiu na Brakebills. Kniha si na nic nehraje a mám pocit, jako kdyby autor psal o mých spolužácích (až na ta kouzla). Tak moc dokázal vystihnout dnešní studenty. To pořádné napětí a očekávanou akci (i když i v této části jsou některé momenty napjaté jako struny) dostáváme až ve druhé části.

Se starou partou se setkáváme krátce po jejich promoci, kdy tráví dny divokými pařbami a sexem. Tento styl života je ale zákonitě začne po nějaké době unavovat a jako na zavolanou se objeví jeden z jejich podivínských spolužáků, Penny. Tvrdí, že našel mýtické knoflíky - klíče do Fiorie. A opravdu se díky knoflíku dostanou do Žádnozemě, což by měla být přestupná země do jejich vysněného cíle. Nemůžou ale na výpravu vyrazit nepřipravení a proto se začnou trénovat jak fyzicky tak v magii a schraňují zásoby. Quentin se mezitím utápí ve výčitkách a alkoholu, protože v opilosti podvedl svoji přítelkyni Alici. Rozhodne, že je na čase vyrazit.

Třetí část knihy se otevírá v momentě, kdy celá výprava najde správnou fontánu ve změti náměstí v Žádnozemi a úspěšně se propadnou do Fiorie. Po krátkých počátečních zmatcích se snaží dopátrat časového období kdy se ocitli, zjistit jaké panují poměry a hlavně potřebují najít svůj dobrodružný úkol. Velice brzy narazí na slibnou stopu, ale tu s nimi budete muset sledovat už sami, abych vám toho nevyzradila až příliš.

A teď ke knížce z obecného hlediska. Jak jsem již podotýkala, měla jsem občas silný pocit autorovy inspirace u známějších sérií. Naštěstí se mu povedlo je vylepšit a přidat tomu všemu reálný nádech. Z hlavní postavy a jeho přátel mám pocit, že by to mohli klidně být mí přátelé a nastavuje jen trochu přikrášlené okno do života studentů. Trochu mne mrzelo, že celkové kouzlení bylo trochu odbyté, ale nemůžu chtít vše. V příběhu jsou brilantní momenty, kdy jsem žasla, že tohle mohlo autora napadnout a co víc, že se mu to podařilo velice umně zpracovat.

Knihu bych určitě doporučila lidem v mém věku, čerstvým dospělákům, jako takové lehčí zábavné čtení. U této knihy se nebudete ani chvíli nudit. A když se vám bude líbit tak můžete v knihkupectví rovnou čapnout 2. díl (3. díl je zatím pouze v angličtině).

To by bylo pro dnešek vše a nashle u dalšího článku :)

6 komentářů:

  1. Pěkná kniha, zaujala mě.
    S láskou Rose :* - zvu Tě na Můj blog

    OdpovědětVymazat
  2. Čítala som ju a najviac sa mi páčila asi prvá časť, keď začal študovať a učiť sa, potom, keď odišli zo školy ma to až tak nebavilo... A mrzela ma tá očividná inšpirácia Narniou, kým bola Fioria iba ako kniha pre deti, tak som to brala, ale keď sa tam potom dostali... :D Navyše ten koniec, ja som z neho mala pocit, že tam bol iba preto, aby mohli byť ďalšie diely, čo ma celkom mrzelo, asi by som to ukončila skrátka pred tým "záverečným zvratom" :-) Každopádne čítanie ako také to nebolo zlé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to naopak navnadilo a těšim se, až si jí koupim. Baví mi tenhle kouzelnickej svět dospěláků, beru to trošku jako můstek od svého milovaného Harryho k trochu dospělejší a ryzejší verzi :D

      Vymazat
  3. S knihy jsem přečetl asi jen čtvrtinu a pak o několik měsíců viděl jeden díl seriálu, s ani jedním jsem pak neměl chuť pokračovat. Připadám si trochu mimo, když se to líbí tolika lidem :D přemýšlím, jestli tomu ještě nedat šanci :D

    Každopádně pěkně napsané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a koukám, že čteš Řeky Londýna. Těším se na recenzi! :D

      Vymazat
    2. Je možný, že nesedne každýmu :) každopádně zkusit jí znova můžeš, za to nic nedáš :D

      Recenze na Řeky Londýna už je dávno, ve vybraném příspěvku mám už hotové recenze:) Kdyžtak tady: http://andysbookworld.blogspot.cz/2015/12/reky-londyna-ben-aaronovitch.html

      Vymazat