středa 10. ledna 2018

Měsíc nad Soho - Ben Aaronovitch //reupload

Ahoj čtenáři,

přibližně před měsícem mi přišla kniha k recenzi od knižního obchodu Megaknihy.cz. Slupla jsem ji jako malinu a teď se o tuhle pochoutku podělím i s Vámi. Vydejme se tedy po stopách jazzového vraha spolu s knihou Měsíc nad Soho od Bena Aaronovitche.


Náš příběh začíná pouhých pár týdnů po dramatických událostech v knize Řeky Londýna a Peter Grant, náš hlavní hrdina je v jednom kole. Na patologii se dostalo tělo muže, který zdánlivě umřel na infarkt, ačkoliv byl stále příliš mladý a zdravý (alespoň podle doktora). Po bližším ohledání Peter zjišťuje, že mrtvolu obklopuje velmi silné vestigium prolnuté kouřem a skladbou Body and Soul. Síla vestigia naznačuje, že buď oběti Cyrusi Wilkinsonovi pomohl někdo do hrobu magií nebo to, že sám magii používal. To je pokyn pro Petera a jeho šéfa (a mentora), zahájit okamžitě vyšetřování.

Po několika prvních tápavých krocích, které nepřinesly do vyšetřování nic kloudného, navštíví Peter klub Koření Života, místo činu. Když i zde ucítí swingové vestigium, rozhodne se zajít za svým otcem, starým jazzmanem, aby zjistil, o kterou verzi té známé skladby se jedná. A opravdu ho jeho pátrání přivede na první velkou stopu. Jedná se totiž o dílo Kena "Hadího boku" Johnsona, který zahynul při náletech 2. světové války v klubu Café de Paris. Peterova pozornost se začíná stáčet správným směrem a na pomoc si vezme zbytek Cyrusovi kapely, jeho nové přátele. Spolu s ním se vydejte na cestu už sami, milí čtenáři, protože Vás čeká fůra úmorné detektivní práce a ještě více humoru, o což vás nechci připravit.

Jak jsem zmiňovala v úvodu recenze, kniha do mne jen padala. Peterův černý humor a uštěpačné poznámky a myšlenky jsou mi velmi blízké a autor mne dokáže rozesmát jedinou, dobře mířenou větou. Například rychlé zafilozofování o vhodnosti Martensek ke koupání a kopání ve chvíli, kdy se topí v Temži, je jeden z mých oblíbených okamžiků příběhu. U některých vtípků se předpokládá alespoň nějaký intelektuální rozhled čtenáře, protože jinak je možné, že budou nepochopeny. Další detail, který podle mne knihu hodně vyzdvihuje je její hra s historií a reálnými jazzovými osobnostmi. Doporučuji si zároveň se čtením poslechnout i skladby o kterých se kniha zmiňuje. Nejen, že navodí správnou atmosféru, ale já jsem třeba navíc objevila i skladby, které jsem doposud neslyšela.

Tato kniha poskytuje vyvážené množství staré dobré detektivní práce, kouzel, sexu, humoru a kvalitní hudby. Jediné, co mi trochu vadilo v plynulosti čtení bylo autorovo občasné přeskočení z myšlenky na myšlenku, přičemž jsem se často ztratila a musela jsem kousek číst znova. To je ale asi to jediné, co mi vadilo a musím přiznat, že tento díl je ještě o notu lepší než jeho předchůdce.

Knihu bych doporučila každému, kdo má rád netradiční detektivky a trochu té fantasy k tomu. Já sama ji teď doporučuji všem ve svém okolí a jen doufám, že mě někdo brzo nepřetáhne přes hlavu.

Těším se na vás u další recenze a zatím nashle.

7 komentářů:

  1. Peter Grant aspiruje na mého oblíbeného literárního hrdinu :-) Řeky Londýna i Měsíc nad Soho se mi strašně líbily (Měsíc asi trochu víc) a už se těším na Šepot podzemí ;-)
    (Bohémská) bohemistka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přemýšlela jsem o tom, že bych si Šepot podzemí sehnala v angličtině, ale jelikož mam obě předchozí česky tak si počkám :D

      Vymazat
  2. Pořád se ještě chystám na Řeky. Včera jsem si je šla koupit, ale zrovna je měli vyprodané, tak to je nějaký zásah osudu nebo co :D rozhodně se na ně ale chystám.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkně hloupej zásah osudu, co ti budu povídat :D Snad budeš mít příště víc štěstí :)

      Vymazat
  3. Já ještě nezačala ani řeky :D ale už je mám doma...
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Mám doma první díl a těším se na něj :)

    OdpovědětVymazat