úterý 9. ledna 2018

Příliš mnoho Kateřin - John Green //reupload

Ahoj čtenáři,

dnes vám naservíruji recenzi na knihu Příliš mnoho Kateřin od Johna Greena. 


„Je léto a Colinovi skončila škola. Už zase je sám a bolí to. Ale třeba je to taky úžasná příležitost. Možná by měl vzít život do svých rukou a vyrazit na prázdninovou cestu...“

Od Johna Greena jsem četla 4 knihy (Hledání Aljašky, Papírová města, Hvězdy nám nepřály a příliš mnoho Kateřin) a upřímně musím říct, že dnes recenzovanou jsem si užila nejvíc. Důvody samozřejmě řeknu, ale všeho do času. Začít chci více ze široka.

Hlavní hrdina Colin má zálibu v Kateřinách. No, možná ne zálibu, jako spíš obsesi. Jak  si jinak vysvětlit, že chodil dokonce s 19! Nicméně kniha začíná v okamžiku, kdy Kateřina XIX. dává Colinovi kopačky. Vlastně začíná ještě chvíli poté, kdy se Colin hroutí ve svém pokoji. Aby jste se nedivili, kniha je velmi retrospektivní. Chvíli se nacházíme v současnosti (Colin těsně po rozchodu), jindy je nám vyprávěno o jedné z Kateřin. Moc se mi líbí, že v každém příběhu o Kateřině XY je každá Kateřina jiná – jedna je hodná a tichá, další hrubá nebo sprostá. I během pár stránek dokáže každou z Kateřin nastínit tak, že si je přímo před sebou vybavíte.

Krátce po začátku knihy je nám představen i nejlepší kamarád libanonského původu, Hassan. Je to tlouštík s oblibou v ironických náboženských žertech. Neměla bych zapomenout podotknout, že hlavní hrdina je tak trochu geniální dítě. Tak trochu, protože nyní už si nepřipadá příliš výjimečný (mimochodem přečte minimálně 300 stran denně, mluví 11 jazyky a je přeborník ve slovních hříčkách). Díky tomu čas od času prohodí intelektuální vtípek nebo cizojazyčnou hříčku, což příjemně oživuje běh knihy.

Ale vraťme se k ději. Colin dostal kopačky, hroutí se v pokojíčku a přichází jeho přítel Hassan. Dohodnou se, že vyrazí na ozdravný výlet. Právě odmaturovali a začaly jim prázdniny, takže co je lepší lék na kopačky? Vyrazí z Chicaga a během pár hodin dojedou do Tennessee kde potkávají prodavačku Lindsey. Colin mezitím stále přemýšlí nad matematickou formulí, kterou by mohl vyjádřit všechny své vztahy.


Chlapci získají zaměstnání i ubytování u Lindseyiny matky. Jejich prací je aby vyzpovídali staré pracovníky textilky a všechno nahrávali. Během toho se jim samozřejmě, jak to tak v knihách bývá, stává spousta příhod a zážitků. Autor nás nechává sledovat pomalé uzdravování Colina a kdo ví, možná že i nějaká dívka přeruší jeho Kateřinofilství.

Samozřejmě nemůžu vyzradit všechno žejo, proč byste si pak tu knihu četli :). Mně se strašně líbilo, že jsem s každou kapitolou nevěděla co čekat. Jestli bude příběh pokračovat nebo jestli bude Colin mluvit (nebo přemýšlet) o jedné z Kateřin či o svém grafu (ano, jsou tam i kapitoly vysvětlující jeho převratný objev). U podobně konstruovaných knih se mi často stává, že si přeji aby jedna časová linka dál pokračovala a jiná časová linka mne nudí. Tohle není ten případ. Kniha se čte s lehkostí a humorem. Některé výměny mezi přáteli jsou opravdu nezapomenutelné a je v nich vidět předchozí společný vztah hrdinů.


A ještě jedna zajímavost: V knize je hodně vysvětlivek – cizí slova, matematické vzorce nebo autorovy myšlenky. Rozhodně doporučuji je nepřeskakovat, jsou vtipné a poučné. No vážně :).


Už asi zbývá jen pár slov na závěr. Mám pocit, že se autor posunul v psaní o hodně dál než byl, řekněme, u Hvězdy nám nepřály. Postavy jsou plné života a i jejich vztahy budí pocit že tam opravdu jsou a že spolu něco prožily. I motivy hrdiny a jeho přátel jsou uvěřitelné a každý alespoň jednou nějaký rozchod zažil, takže se dokáže do hrdiny vcítit.

Tuto knihu jsem si užila a doporučuji ji jako takové odlehčené čtení.

Tak příště zase na shledanou :)

10 komentářů:

  1. Úplně souhlasím :3 :3 :) Já Příliš mnoho Kateřin naprosto miluju a myslím, že je to jedna z jeho nejlepších knížek. Jinak máš moc pěkný blog!! :) nechávám tu odběr :)
    Budu ráda, když se podíváš na můj a možná i zanecháš odběr :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc ráda budu odebírat tvuj blog, vypadá to že se budeme shodovat v knižních zájmech :D
      Děkuju za pochvalu a jseš oficiálně můj první pravidelný čtenář, takže fakt děkuju :)

      Vymazat
    2. Moc děkuju ♥ :) no já na to taky koukala :D konečně někdo :) tak to jsem moc ráda :3 a nemáš za co :)

      Vymazat
    3. Tak snad se ti trefím do vkusu i příštíma recenzema, budu ráda když se ti tu bude nadále líbit :)

      Vymazat
  2. Já četla od Johna Hvězdy nám nepřály, Hledání Aljašky a Papírová města. Chtěla jsem si přečíst i tuhle knížku ale námět mne tolik nenadchl. Když jsem četla velký hit a to Hvězdy nám nepřály, tak jsem byla téměř nadšená. Pak se mi do rukou dostala knížka Hledání Aljašky a na občasná zklamání jsem byla i z ní nadšená ale Papírová města mne absolutně nebavila. Nevím proč ale byla jsem zklamaná. Také se mi zdá, že náměty jsou si v něčem tak podobné a předvídatelné ale možná bych si měla přečíst Příliš mnoho Kateřin a budu mít snad opět radost z Johna :D:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Hvězd sem byla docela rozhozená, byla to silná knížka a je jasný že pak přišlo zklamání protože ty další knížky nebyly takový drámo :D Ale i další věci mi přišly jakože chytil Green druhej dech. Teď sem si stahla to sněží sněží tak uvidim co mě čeká :D

      Vymazat
    2. Sněží , sněží uvidím až na Vánoce pod stromečkem. Dříve bohužel ne :( :D ale jsem na ni zvědavá, ač mi to naladí vánoční atmosféru po Vánocích :D

      Vymazat
    3. Mě štve že jí mam jenom stahnutou a to nevim jestli se k ní dokou, takže možná až pujdu nakupovat knížky tak jí přiberu :D

      Vymazat
    4. Pokud jsi z okolí Brna, tak bych ti ji klidně půjčila! Hah :D

      Vymazat
    5. Úplně z druhý strany republiky :D

      Vymazat