středa 10. ledna 2018

Řeky Londýna - Ben Aaronovitch //reupload

Ahoj čtenáři,

dnes vám představím knihu Řeky Londýna od Bena Aaronovitche (wiki). Podle Sunday Times je to bestseller, podle mne je tato kniha moc příjemným strávením času.



První věcí, co mne zaujala, je obálka. Ne, vážně, je skvělá. Jednotlivé detaily mají na dotyk jakousi plastovou texturu a sami můžete vidět, že je velice povedená (všimněte si hlavně postaviček policistů s lupou nebo racka nesoucího pytlík Earl Gray).

Příběh nás vhodí přímo do okamžiku nalezení mrtvoly v centru Londýna. Hrdina (a zároveň vypravěč) komentuje nález se suchostí Brita. To, že je hlava nalezena 6 metrů od těla ho ani trochu nerozrušuje. S vkusem dávkované vulgarismy, samozřejmě očekávané od otrlých policistů, dokreslují ponurost situace. Oproti tomu nadhled vypravěče situaci odlehčuje a vzniká zajímavý kontrast.



Pasáž, která je na fotce výše, zaznamenává okamžik, kdy se skoro-tradiční detektivka stane detektivkou paranormální. Oslovený muž je totiž Nicolas Wallpenny a je přibližně 120 let po smrti. Hrdina (jehož křestní jméno se dozvíme přibližně po 15 stránkách) je spolu s námi vhozen rovnýma nohama do magického světa, který je přístupný pouze lidem s „šestým smyslem“. Tento styl seznamování s dějem mám ráda, mám pak pocit většího souznění s hrdinou.

První z vedlejších postav, které poznáme, je Lesley Mayová, křehká blondýnka s bujnými vnady a začínající policistka stejně jako Peter. Peter Grant (jak se později dozvíme) je jméno našeho hrdiny. Ačkoliv to nejdříve vypadá, že Petera přidělí do spisového oddělení policie (což si upřímně nepřeje), ve chvíli, kdy přizná detektivu Thomasu Nightingaleovi, že na místě činu čeká na ducha, ho ale přeřadí právě pod něj. Záhy se od Vrchního detektiva dozvídáme o obrovském světě magie a kouzel.

Mezitím „nenadaní“ policisté pokračují ve vyšetřování vraždy, nedá se však říci že úspěšně. Naopak Peter s Nightingalem získají stopu a dalšího parťáka – psa Tobyho. Krátce na to se stane další podivná vražda a Peter, Lesley, Nightingale a Toby se vrhají na hon podivného vraha. Aby se z našeho hrdiny mohl stát Nightingaleův učeň, musí na Scotland Yardu složit přísahu a přestěhovat se do rezidence svého nadřízeného. Tím začíná jeho paranormální i policejní zaučování.


Jak se posuneme s dějem příběhu, dostaneme možnost poznat například Matku Temži a její dcery (což je pro mladého policistu zkouška ohněm) nebo Otce Řeky. Ti dva se hádají, no, jako staří manželé a Peter musí využít hodně diplomacie, aby neodešel i on se šrámem. Setkáme se samozřejmě i s dalšími potvorami jako jsou trollové, nymfy nebo upíři, vše za doprovodu suchých poznámek a cynismu hlavního hrdiny.

Kniha se velice dobře čte, svět lidí a magie je chytře propojený a po chvílí, až se přestanete udiveně „rozhlížet“, vás do sebe přirozeně vtáhne. Může být sice odvážné tvrdit, že je to Harry Potter pro dospělé, ale upřímně to není tak daleko od pravdy :). 

Knihu rozhodně doporučuji.

Nashledanou příště :)

6 komentářů: