středa 10. ledna 2018

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti - Ransom Riggs //reupload

Ahoj čtenáři,

dnes se spolu podíváme na knihu Sirotčinec slečny Peregrinové od Ransona Riggse, která je plná dobrodružství a výjimečně nadaných dětí.


Našim hrdinou je Jacob, středoškolák pracující v rodinné síti drogerií, což nesnáší. Jednoho dne mu zavolá jeho dědeček s tím, že je ve smrtelném nebezpečí protože ho našli netvoři, které se snažil celý život lovit. Jacob mu ze začátku nevěří, protože o těch netvorech mu povídal když byl ještě dítě a myslel si, že jsou to pohádky. Nakonec se rozhodne za dědečkem vypravit, ale když k němu dorazí, zjistí, že už je bohužel pozdě.


Jacob je z této události dlouhou dobu v depresích a mívá noční můry, ve kterých ho pronásledují dědečkovi netvoři. Jeden z terapeutů mu doporučí, aby navštívil místo kde děda vyrůstal a on spolu s otcem vyrazí přes Pacifik do mlhavého Walesu. Jen co jeho loď přirazí k břehu Cairnholm Island, Jacob se vrhne na hledání starého sirotčince. Podle místních by měl být na druhé straně ostrova, kde ho Jacob také najde, ale v desolátním stavu, za což může to, že byl v roce 1940 vybombardován Němci. Přesto, že je velice zklamaný tím co zjistil, do zchátralého domu se vrátí a cestou zahlédne dívku a rozhodne se jít za ní skrz bažiny až do jakési mohyly, kde se mu ztratí z dohledu. Vydá se jedinou možnou cestou - průchodem a ocitne se opět u zbořeniště. Ono už to ale zbořeniště není, protože se píše rok 1940 a sirotčinec i jeho obyvatelé jsou pořád vcelku.


Jak se později dozvíme, je držen v časové kapsli, aby byl ochráněn před osudným bombardováním a Jacob přichází každý den a seznamuje se s dětmi, které vídal u dědečka na fotkách. Svým cestováním na sebe ale upozorní netvory a celá časová kapsle je v ohrožení. Jacob se musí rozhodnout - vrátí se do své doby a svého života nebo pomůže dětem s tím, že se možná už nebude moci vrátit? To už si budete muset zjistit sami.


Tato kniha je úžasná. Příběh je velice poutavý i když ze začátku je chvílemi roztahaný. Co ale schází prvním pár stranám, dožene kniha více než bohatě ve zbytku. Nechybí ani fotky nadaných dětí a přiznám se, že mi občas proběhl mráz po zádech. Knihu bych určitě doporučila nejen dospívajícím, ale i dospělým. Skvělou zprávou je, že v tomto roce vyjde podle této knihy film, jehož režírování se ujal sám Tim Burton (takže to bude špičkový). 

 

To by bylo pro dnešek vše, takže nashle příště :)

6 komentářů:

  1. NA ten film se taky dost těším! :) MYslím, že tenhle druh knihy prostě nemohl dostat lepšího režiséra!

    OdpovědětVymazat
  2. Po prečítaní knihy som mala chvíľu zimomriavky.Tie fofotografie boli dosť strašidelné. Tak som naozaj zvedavá na film

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha mě docela zaujala a článek je taky pěkný, jdu si přečíst něco dalšího, třeba si nějakou knihu zase koupím.
    S láskou Rose :* - Můj blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost :) Bylo by skvělé došťouchnout někoho víc ke čtení :D

      Vymazat