úterý 9. ledna 2018

Skleněný trůn - Sarah J. Maasová //reupload

Ahoj čtenáři,

dnes vám představím knihu, na kterou jsem byla velice natěšená a i přes to se jí podařilo dokonce předčit moje očekávání.


S naší hrdinkou Celaenou se setkáváme v nehostinných dolech Endovieru, kde si odpykává svůj nekonečný trest. Bývala to totiž nejlepší nájemná vražedkyně v celé Erilee. Je proto velice překvapena, když do dolů dorazí králova družina s korunním princem v čele a sdělí ji, že si ji princ vybral jako svoji kandidátku v klání, které chystá jeho otec. Ačkoliv se jí příčí to, že by měla zabíjet pro nenáviděného uchvatitele, pod vidinou možné svobody souhlasí a vydá se s nimi na cestu přes celý světadíl.


Když dorazí po dvou týdnech úmorné cesty do Zlomuvalu dozví se Celaena, že má pouze několik týdnů na to, aby se zotavila ze svého zuboženého stavu. Její ochranu a výcvik má na starosti kapitán stráže Chaol Westfall a postupem času s ní začne trávit čas nejen z povinnosti. Zároveň můžeme sledovat vývoj Celaeniných citů vůči korunnímu princi. Spolu s ostatními účastníky klání trénuje a prochází zkouškami, které jsou pro ně přichystané a stíhá při tom dokazovat svoji odvahu, důvtip i inteligenci. Jednoho dne ale začnou zbývající protivníci umírat za podivných okolností a Celaena má co dělat aby stíhala bojovat, pátrat i milovat.

Víc už o příběhu neřeknu, jeho zákoutí si budete muset prozkoumat sami, ale řeknu něco více o tom, proč jsem si knihu zamilovala. Velice jsem si oblíbila hlavní hrdinku, její drzost a humor a zároveň dívčí jemnost. Je opravdu skvěle napsaná a její vývoj skrz příběh je velice přirozený ať už se jedná o její bojové schopnosti, pocity či přátelství. Citově vypjaté situace jsou napsány s vkusem a kvalitně a přiznávám, že jsem si občas pobrečela. Celkově je kniha čtivá, hned po prvním dílu jsem zhltla i druhý a to oboje během dvou dnů.

Celou knihou mne provázel pocit, že se autorka inspirovala mým oblíbeným Zaklínačem a troškou z Hunger Games a podobných novel. A ono to kupodivu perfektně funguje!

Tuto knihu bych doporučila spíš dívkám,  nejsem si totiž jista zda by chlapcům vyhovovalo, že je většina knihy z "hlavy" hrdinky. Ale kdo ví?

To by bylo pro dnešek vše a příště nashle.

10 komentářů:

  1. Jo, na Skleňáč, jak tomu říkám, mám taky teď na blogu recenzi =) Taková fajn fantasy oddechovka, druhý díl jsem ještě nečetla... Pěkná recenze =)

    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem si teda stahla originál s tím, že až vyjde česky tak si ho koupím. ale nemohla jsem se dočkat :D

      Vymazat
  2. Ještě jsem se ke knížce nedostala -_- a to už jí mám od prosince v knihovně :/ i když takové Hunger Games tam mám už přes rok a taky mě to nijak netrápí... :D
    Moc pěkná recenze! :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak kdybys někdy vybírala mezi HG a tímhle tak doporučuju radši sahnout po tomhle :)

      Vymazat
  3. Ešte som ju nevidela, ale vyzerá zaujímavo :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  4. Teší ma, že sa ti kniha páčila. Mne sa tiež páčila a dvojka bola dokonca ešte lepšia :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dvojka byla super! A začla jsem číst i trojku, ale jak to mam jenom v mobilu tak se mi to čte naprd :D tak doufam, že vyjde brzo :D

      Vymazat
  5. Knihu se chystám číst. ;-) Fantasy já můžu :D a tahle kniha vypadá fakt zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu se chystám číst. ;-) Fantasy já můžu :D a tahle kniha vypadá fakt zajímavě :)

    OdpovědětVymazat