středa 10. ledna 2018

Zaklínač a jeho svět - průvodce (nejen) herním světem //reupload

Zaklínač – původně povídky a romány od Andreje Sapkowského (wiki), poté počítačová hra, nepříliš vydařený seriál a dnes i desková či mobilní hra. Právě k počítačové hře byla vydána kniha kterou chci dnes představit.


K zaklínači (k počítačové hře) jsem se dostala až u jeho třetího dílu. Ten mne však naprosto uchvátil a když jsem měla obrovský svět prolezlý horem dolem, sáhla jsem po knížkách (i na ty určitě přijde v dalších článcích řada). Takže je logické, že když jsem v knihkupectví zahlédla Průvodce, bylo to must-have. Už při prvním otevření jsem věděla, že s touhle knihou strávím hodiny.



Kniha je členěna do pěti kapitol, přičemž každou píše odborník na určité téma ze světa Geralta z Rivie. V této části představím první tři kapitoly a později, v druhé části, zbylé dvě kapitoly. Rozhodla jsem se takhle proto, že je toho opravdu hodně co napsat a to bylo by toho na jeden článek moc.



Svět a jeho obyvatelé
Tuto kapitolu píše Villentretenmerth, zlatý drak, či ve své lidské podobě Borch Tři kavky. Jeho záznam různých ras, co obývají Severní království a Nilfgaard, je proložen osobitými komentáři pohlížejícími na svět kolem z pozice dlouhověkosti a moudrosti. Zachycuje vývoj království a ras od prvního přistání trpaslíků a elfů u zdejších břehů, příchodu lidí až po stáletrvající války. Na obrázku jsou zachyceny následky útoky Scoia'tael.



Dále nám pomůže zorientovat se ve zdejších královstvích i zeměpise. Kniha je nádherně ilustrovaná, takže i při pouhém listování máte pocit jako byste tam byli. Zasněžené vesnice, elfské paláce či jejich ruiny, zasněžené horské štíty nebo temné lesy.



Mimochodem, na konci této kapitoly je velice...ehm... detailní a krásný výjev dryády. Vážně stojí za to, ale ten vám neukážu :)



Zaklínači
Této kapitoly se ujal Vesemir, zaklínač, který údajně přihlížel pokládání prvních základních kamenů Kaer Morhen a je právem tím největším odborníkem široko daleko. Vysvětluje, proč začalo být na světe potřeba zaklínačů a navazuje na informace, které nám o kapitolu dříve poskytl zlatý drak. Vše je opět doplněno neskutečnými ilustracemi.



Ovšem nejen ilustrace nám pomáhají proniknout do tohoto fantasy světa. Téměř na každé stránce je pergamenový úryvek s doplňujícím textem. Zde jde například vysvětlení pojmu Dítě překvapení, což je jeden z důležitých motivů, který se vine celým románem.



Vesemir nám dále objasňuje průběh proměny člověka ve Vědmáka a s tím spojená rizika. Všudypřítomné ilustrace nás vtahují do chodeb Kaer Morhen či nám připomínají každodenní těžký život zaklínače. 



I v části věnující se výcviku zaklínačů (tréninky boje či Zkouška Trav) a jejich schopnostem se dozvídáme z pergamenových útržku zajímavé kousky informací. Dole na obrázku úryvek z "Pero je mocnější než meč" a citace zaklínače Lamberta o jednom z výcvikových stanovišť.



Není lehké stát ze zaklínačem a ani jím být. Jo, to víte, že jsou, stejně jako čarodějky, neplodní? No, teď už to víte :)



Magie a náboženství na kontinentu
Yennefer z Vengerbergu, čarodějka a zároveň jedna z Geraltovo nejbližších, je více než vhodnou autorkou této kapitoly. Její sarkasmus a částečně hraná strohost si ji nutí představit jako přednášející profesorku na Akademii v Aretuze.



Vysvětluje, kde se vzala ve světě magie, jak se ovládá Moc či jak probíhá výcvik nových čarodějů. Neopomene ani historii nebo různá náboženství a jejich postoj k této problematice. Opět musím zmínit znamenité ilustrace chrámů, katedrál či oltářů.



Yennefer také zmiňuje nejvýznamnější kulty (např Melitelé, druidé či kult věčného ohně), kdy některé ilustrace jsou opravdu výmluvné a nepotřebují ani popisovat průběh některých rituálů – viz kněžka lvohlavého pavouka.



Tímto se prozatím loučím a příště se můžete těšit na zbývající část knihy + bonusové fotky naprosto epických ilustrací!

Stay hooked :)
Andy

(část 2. zde)

2 komentáře:

  1. Knihu mám taky a je skutečně nádherná!

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat